elysion pro laser

Лазерна епилация срещу фотоепилация

Живеем в 21 век, време, в което гладката кожа вече не e илюзия.

Гладката кожа е само на няколко импулса разстояние, въпросът е какви да са тези импулси. Днес съм решила да внеса малко повече яснота по отношение на лазерната епилация и IPL методът – съкращение от Intense Pulsed Light (интензивна пулсираща светлина), използван за премахване на нежеланото окосмяване. Фотоепилация се използва като синоним на IPL. Пиша тази статия, за да ви обясня приликата и  разлика между двете процедури и въз основа на прочетеното да вземете информирано решение коя процедура е подходяща за Вас.

Еволюция на обезкосмяването

Първо бих искала да Ви разкрия някои интересни факти за обезкосмяването.

Чудите ли се откога гладката кожа е символ на женственост? Още от древни времена, в по-развитите цивилизации, където красивото тяло е било издигнато в култ, премахването на косъмчетата е било неизменна част от разкрасителните процедури.

Историческите данни сочат, че още в каменната ера пещерните мъже са използвали остри камъни или две морски раковини като пинсети.

В древен Египет жените са премахвали нежеланото окосмяване чрез смес от мед, масло и тънка кърпа. Това много прилича на съвременната кола маска, не мислите ли?

В Римската империя, по времето на Клеопатра и Цезар, на окосмяването по тялото се е гледало като признак на нецивилизованост. Заможните жени премахвали косъмчетата си с бръсначи, изработени от кремък, пинсети, кремове и камъни.

През 17 век, в епохата на Ренесанса, кралица Елизабет I слага началото на модата за премахване на окосмяването по лицето, в това число и на веждите.

През 18 век се появява първият бръснач за мъже, а през 1915 година се ражда моделът „Милади Деколет“ – бръснач, разработен специално за жени.

През 40-те години на миналия век се появява първият електрически бръснач за жени, а през 60-те години на миналия век първото лазерно отстраняване на косъмчета вече е факт.

Прилики и разлики между лазерната епилация и IPL метода

Прилики между лазерната епилация и фотоепилацията:
 • И при двете технологии вълната, излъчвана от апарата е насочена към меланина (пигмента) в косъма. Работи се на един и същ принцип, а именно нагряване на фоликула, за да може да се прекъсне кръвоснабдяването на косъма.
 • И при двата метода на епилация се постига дълготраен ефект по отношение на редуцирането на нежеланото окосмяване;
 • Без врастнали косъмчета, какъвто е резултатът след традиционно използваните методи за обезкосмяване като самобръсначка и кола маска;
 • Необходими са серия от процедури за трайното премахване на досадните косъмчета, защото се въздейства върху косъмчетата само във фаза на растеж, а това за съжаление в момента на извършване на процедурата това не са всички ;
 •  Не се стимулира растежа на космите;
 •  Видим резултат още след първата процедура (лазерна или фотоепилация);
 • И при двата метода за премахване на нежеланото окосмяване се изисква поддръжка поне веднъж годишно.
Разлики между лазерната епилация и фотоепилацията:
 • При лазерната епилация се използва концентриран лазерен лъч, а при фотоепилацията широкоспектърна видима светлина;
 • При процедура фотоепилация  светлината се преобразува в топлина, в резултат на която космения фоликул се уврежда, но излъчвания импулс не е фокусиран само върху фоликула и се „разпръсква“ и върху кожата, което забавя и често възпрепятства резултата!
 • При лазерната епилация лазерният лъч прониква в дълбочина, въпреки че обхваща по-малка площ. Основното предимство на лазерната епилация е, че не засяга кожата и околните тъкани, а повишената температура, излъчвана от лазера достига единствено космения фоликул и го унищожава;
 • Третирането на кожата с  IPL не е подходящо през летния сезон, както и не може да се прилага на по-тъмна кожа и такава с тен, заради по-високия риск от образуване на пигментни петна и изгаряне, тъй като голяма част от енергията се фокусира върху кожата;
 •  Процедурите лазерна епилация са безболезнени и по-кратки като времетраене, за разлика от фотоепилацията, при която болката е по-осезаема и продължителността е по-голяма;
 • Поради по-ниската прецизност при метода фотоепилация са необходими по-голям брой процедури за постигане на желания резултат;
 •  При лазерната епилация, както споменах има само една дължина на светлинната вълна и това благоприятства за постигането на безупречно гладка кожа, докато при фотоепилацията има голям диапазон дължини на светлинните вълни, в резултат на което клиентът е подложен на допълнително облъчване, което не е необходимо.
Кой е подходящият вариант за Вас?

Разгледахме приликите и разликите между двата вида процедури епилация. Някои дами избират IPL заради по-ниската цена, но като се има предвид, че броят процедури при този метод са повече и ненужното лъчение, на което е изложена кожата, плюсовете всъщност не са толкова големи вече.

В крайна сметка какъвто и метод на епилация да предпочетете, важното е да се чувствате добре в кожата си.

И двата варианта за епилация могат да бъдат ефективни, стига да се провеждат от квалифициран терапевт!

И не забравяйте гладката кожа е на Импулс разстояние.

Звучи добре? Оставете ни контакт за връзка и ще се свържем с Вас!