диоден или александритен лазер

Диоден или Александритен лазер – кой да изберете?

Всеки има правото да изпита свободата и комфорта, който носи гладката кожа. Това може да се постигне само с процедурите на лазерна епилация като избере диоден или александритен лазер. Има много лазери: неодимов (nd yag), рубин, диод, александрит. Най-често използваните са устройствата на александрита и диода. Те са предназначени за различни типове кожа. И преди да преминете към процедурата е препоръчително да разберете повече за тях.

Александритният и диодният лазер се различават един от друг по работната (активната) среда. 

 

Какво представлява активната среда на лазера? Как работят александрита и диодния лазер?

Това е един от основните компоненти на всеки лазерен апарат. Активната среда преобразува електрическото напрежение в лазерен лъч. Тя увеличава светлинния поток. 

При диодния лазер работната среда са диодните плочи, а при александритния – кристал

Името на активната среда определя името на лазера.

Ако активната среда е рубин, лазерът е рубинен, ако е неодим – неодимов лазер.

Активната среда на александритния лазер е минералът – александрит. Той е вид хризоберил с примес на хром. Променя си цвета на различна светлина. За производството на лазерите минералът се произвежда изкуствено.

В диодните лазери няма минерали. Техният работен флуид се състои от два слоя подредени полупроводникови материали. Активното вещество е галиев арсенид.

Как дължината на вълната влияе на ефективността на лазера?

Дължината на вълната на александритния лазер е 755 nm, а на диодния – 808 nm.

Колкото по-дълга е дължината на вълната, толкова по-дълбоко лъчът прониква в тъканта. Това означава, че диодният лазер достига меланина и хемоглобина, а александритният – меланина.

Дълбочината на космения фоликул е различна – някои фоликули са разположени повърхностно, а други по-дълбоко.

За кои фототипове кожа са подходящи двата лазера - диоден или александритен лазер?

Диодните лазери са подходящи за всички фототипове на кожата, т.е дори за тъмнокожи хора или такива със сериозен тен. Те са сравнително ефективни при дебели и тъмни косми и не толкова ефективни при по-фини и по-тънки. 

Дължината на вълната от 808 nm се абсорбира по-малко, но прониква по-дълбоко и премахва космите, които дори не са израснали до повърхността на кожата. Всъщност ние все още не ги виждаме, но те са там и лазерът ще ги премахне. 

Александритният лазер е най-бързият и най- подходящ за обработване на по-големи площи. Той е т.нар. „тежката артилерия” на лазерната епилация.

Александритният лазер е подходящ за по-светли типове кожа. Но не е препоръчителен за тъмна.

Идеален е за тези, които имат I-ви, II-ри, III-ти до IV-ти тип кожа. Това са хора без тен, които имат малко меланин в кожата. Александритният лазер е  ефективен при по-фини и тънки косми.

Ако пациентът е със светла кожа, може да не види разлика в крайния резултат между ефекта на двата лазера. Космите падат по сходен начин и не растат в продължение на години. Скоростта, с която се появяват нови косми в третираната зона зависи от индивидуалните характеристики на организма.

диоден или александритен лазер - кой да изберем?

Каква е разликата в диодния лазер и александрита за клиента?

При епилация с александрит излизате от кабинета с гладка кожа, тъй като лазерът ще унищожи наличните косми. По време на процедурата може да усетите миризмата на изгорена коса.

При диодния лазер няма неприятна миризма, и след около 10 дни, изпадват сами мъртвите косми.

При диодните лазери се нанася гел на обработваната зона. 

Процедурите с александритния лазер са най-бързи, защото с него обработваната зона не трябва да се третира втори път, не е необходимо да се нанася гел и така се спестява ценно време на клиента

Какво е усещането по време на лазерна епилация?

Процедурите, които нашето студио за лазерна епилация във Варна предлага, протичат бързо и практически безболезнено. Важно предимство на лазерите е наличието на специално охлаждаща система, която предпазва кожата от нагряване. Това значително намалява усещането за болка по време на процедурата. След нея може да се появи леко зачервяване, което изчезва до 5-10 минути след обработката. В сравнение с кола маската, лазерната епилация е осезаемо по-комфортна, ефективна и бърза процедура. 

Важни изводи за диоден или александритен лазер

Не е възможно да се каже точно кой лазер е по-добър – александритен или диоден! И с двата вида лазери можете да постигнете отлични резултати.

Важно е да се отбележи, че изборът на лазер зависи от индивидуалните нужди и цели на пациента.

Силно препоръчително е да се консултирате със специалист преди процедура с един от тези лазери, за да ви помогне да определите кой е по-подходящ за вас.

Звучи добре? Оставете ни контакт за връзка и ще се свържем с Вас!