Колаген, що е то и каква роля заема в структурата на кожата?

Най-разпространеният протеин в нашето тяло е именно колагенът, като има 28 разновидности.

Той е основна строителна компонента на множество тъкани в човешкото тяло, включително кожа, кости, сухожилия и хрущяли.
Известни са различни видове начини за набавянето на важния протеин в тялото.  Както козметични процедури така и приемането на витамини, подпомагащи образуването му в организма или хранителни добавки, съдържащи колаген.
В кожата колагенът има ключова роля за поддържането на структурата и еластичността й.

Кожата,  по своему, се състои от три основни слоя, които са епидермис, дермис и хиподермис.

И точно затова, на нея ще обърнем внимание.
Колагенът е особено важен в дермиса, който е средният слой на кожата. Там колагенните влакна образуват мрежа, която поддържа кожата, като я прави устойчива и еластична.
С нарастването на възрастта обаче влияние имат различни фактори. Това са слънчева светлина, тютюнопушене, замърсяване и други външни агенти, заради които производството на колаген в организма може да намалее.
Това пък от своя страна може да доведе до загуба на еластичност и поява на бръчки в кожата.
Затова поддържането на здравословно ниво на колаген е важно за запазването на младежкия вид и здравословната структура на кожата.

Колагенът помага и на кожата ни като й осигурява структура, еластичност и хидратация и я прави здрава и жизнена.

Ние, в нашето студио, ви предлагаме пакет Колаген-стимулиране, чрез който в рамките на определен брой процедури ще подпомогнем образуването му в кожата. Така ще се допринесе  хубав и здрав вид на кожата на лицето.

Редица проучвания показват, че приемането на добавки с колаген може да подобри еластичността на кожата.  Освен това хидратацията и плътността на дермалния колаген – това е количеството колаген в кожата.

Добавките с колаген влияят също за редуцирането на  бръчките и целулита. Стимулират производството на нов колаген заедно с други кожни молекули, които заздравяват структурата на този най-голям орган в нашето тяло, а именно кожата.

Нужни са обаче изследвания при различни условия, дозировка и продължителност. Така ще се открие оптималният ефективен прием в различните ситуации на всеки персонално.

Ето и витамини, които биха помогнали при прием:
  • Витамините А, C, Е и B6 подпомагат бързото възстановяване на нивата на колаген в организма, съответно забавят процеса на състаряване и допринасят за синтеза на нов колаген.
  • Витамин А играе важна роля в клетъчното делене и здравето на кожата. Приемът му повишава нивата на колаген и подобрява текстурата на кожата, като елиминира повърхностния слой мъртви клетки.
  • Витамин C е най-важният витамин при синтеза на колаген. Човешкият организъм не може самостоятелно да произвежда витамин C, затова трябва да си го набавяме чрез храна или чрез хранителни добавки. Освен че участва в производството на колаген, витамин C е мощен антиоксидант, който подпомага битката срещу свободните радикали.
  • Мастноразтворимият витамин Е също предпазва срещу действието на свободните радикали и преждевременното стареене. Има синергично действие с витамин C, участвайки в синтеза на колаген.
  • Витамин B6 подпомага обмяната на колаген и нормалната функция на имунната система.

В магазинната мрежа може да срещнем така наречения хидролизиран колаген. Получава се в  следствие на хидролиза, която пък от своя страна го разгражда на малки и лесно усвоими частици.
Съществуват и колагеновите добавки, които съдържат колагенови пептиди или т.нар. хидролизиран колаген. Може да се срещне и в различни продукти за грижа за кожата. Този вид колаген често се използва в козметичната индустрия, защото се вярва, че подпомага здравето на кожата, ноктите и косата.
Също така се приема, че консумацията на хидролизиран колаген може да има положителен ефект върху състоянието на ставите и сухожилията.
Колагеновите добавки могат да съдържат и други хранителни вещества, които подпомагат производството на колаген в тялото или здравето на кожата.  Витамин С, биотин, Витамин B6, глюкозамин, ходроитин или цинк.
Колагенът в тези добавки обикновено се извлича от говежда суровина, но понякога може да произлиза и от други източници, като свински, пилешки или рибни суровини.

Ако желаете още подробности за нашата пакетна услуга Колаген-стимулация, не се колебайте да ни потърсите. Ще разясним и обсъдим най-добрия вариант за вас и състоянието на вашата кожа.

Оставете ни контакт за връзка и ще се свържем с Вас!

Please enable JavaScript in your browser to complete this form.